Mis hoiab kehas vett kinni?

Võibolla oled tähele pannud, et pärast suurt söömingut tõuseb kaal mitme kilo võrra, kuid juba paari päeva pärast oled tagasi oma tavalises kaalus. Võibolla oled ka märganud, et pärast intensiivsemat trenniperioodi ei kaota sa mitte ühtegi kilo ja oled ehk raskemgi kui alguses. Põhjuseks võib olla vesi, mida su organism teatud perioodil tavapärasest rohkem kinni hoiab. Kui tead, millest see tuleb, on kaalukõikumistega lihtsam toime tulla ja sa ei lase ennast sellest häirida.
Need tegurid mõjutavad vee säilitamist kehas:
Ravimid
Teatud ravimite tarvitamine võib põhjustada vedeliku osakaalu suurenemist organismis. Lahendusena võid vähendada nende kogust, kuid kindlasti konsulteeri eelnevalt oma arstiga
Veetarbimine
Kui jood liiga vähe vett, hakkab su keha seda hoopis rohkem salvestama. Et seda ära hoida, tarbi iga päev vähemalt kaheksa klaasi puhast vett.
Sool
Soola liigtarvitamine on kõige levinumaks põhjuseks, miks organism hakkab liiga palju vedelikku kinni hoidma. Et seda vältida, jäta oma menüüst välja kõik valmistoidud ning loe pakenditelt, kui palju soola tootes leidub. Söögivalmistamisel kasuta soola asemel alternatiivseid maitseaineid
Süsivesikud
Kui soolatarbimise mõju on inimestele tavaliselt teada, siis vaid vähesed on kuulnud, et teatud süsivesikuterikaste toitude nagu saia ja valge riisi söömine põhjustab samuti vedeliku salvestumist organismis. Kui teraviljasöömist vältida, märkad kohe, kuidas punnis kõht kaob ja riided istuvad palju paremini seljas.
Stress
Liiga palju stressi põhjustab stressihormooni kortisooli vallandumist organismis, mistõttu hakkab keha vedelikku kinni hoidma. Stressi vähenemisele aitavad kaasa näiteks kvaliteetne uni, trenn, tervislik toitumine ja värske õhk.
Menstruatsioon
Naistele ei ole see mingi uudis, kuidas enne päevi tunneme ennast nagu täispuhutud õhupall ja võtame mitu kilo kaalus juurde. Õnneks läheb kõik kehasse kogutud liigne vesi menstruatsiooni vältel sealt jälle välja.