SEEDEELUNDKOND JA SELLE TERVENDAMINE

Miks alustan oma sarja 12 organitseüsteemi vaeguste põhjustest ja nende tervendamise põhimõtetest ning vahenditest seedeelundkonnast? Sest nt Venemaal on seedeelundkonna haigused täna arvukuselt teisel kohal. Põhjus – vale toit ja stress.
Kui Tervis tervikuna algab psüühikast – alususkumustest ja -hoiakutest -, siis füüsiline tervis algab Veest, Toidust, Liikumisest, Hingamisest.... Mistap küsimus „Kuidas käsi käib?” tähendab sel tasandil tegelikult: „Kuidas kõht (läbi) käib?” Kas sama palju kordi, kui mitu oli eelmisel päeval suuri söögikordi? Kas kõht on kinni, lahti või - „paras”? (Gennadi Malahhov räägib sellega seoses „vorstikujulisest väljaheitest - parajalt pehmest ja libedast”). Arvestagem, et juba 24 tundi peetust tähendab kõhukinnisust – toidumass läheb roiskuma ja käärima ning tekkivad toksiinid imenduvad koos veega läbi jämesooleseina verre. Ummistades maksa (rasvlahustuvad toksiinid) ja neerusid (veeslahustuvad toksiinid). Muide, 30.-40, eluaastaks on enamusel inimestest 50-60% maksarakkudest juba ummistunud ja välja lülitatud, tulemuseks kiire väsimine, kerge haigestumine, kroonilised haigused. (Aga ärgu see meid ära hirmutagu – maks taastub ka veel siis, kuid töötab veel vaid 5% sellest.)
Teiseks – kas päevane uriin on pea värvitu või lõhnatu (hommikusel on see „lubatud” öise veepuuduse tõttu) – või tume ja haisev ning seega neerud vähese veejoomise tõttu löögi all?
Seedimist soodustavad vähemalt Kolm Asja.
Esiteks – Vesi. Piisab nt hommikul peale ärkamist juua lonkshaaval läbi mäludes klaas sooja (koralli)vett – kui juba loomulik „suur häda” sünnibki. Veepuudus põhjustab kõhukinnisust, kuna organism on sunnitud veepuudusest jämesooles toidumassist välja imema „viimsegi piisa”.
Teiseks – Kiudaine. Mida rohkem taimetoitu, seda enam kiudu, mis seob vett, toidab mikrofloorat, sorbeerib toksiine – kuigi kuumtöödelduna on selles hävinud ensüümid ja suur osa vitamiine, mis koormab ajapikku üle kõhunäärme. Mida värskem taimetoit, seda aluselisem seedejääk ja kehavedelike loomulik nõrk leelisus (pH 7,4-7,5, v.a. uriin ja maohape) ning optimaalne mikrofloora. Meenutagem, et nt vähiraku kasv peatub juba pH 7,5 juures, rakud hakkavad hukkuma aga pH 2,5 juures, koola-joogid ja magusad gaseeritud karatusjoogid algavad pH-st 2,7. Vältida tuleks ka rafineeritud toiduaineid (valge suhkur, peenjahud) ja kõikvõimalikke „igavesti säiluvaid” poolfabirikaate viineritest „kiirpudrudeni”. Tarvitades seeasemel värsket, soovitavalt maheliha, merekala, mahemune, täisteratooteid jms. Väljast satuvad toksiinid (nitraadid, nitritid, pestitsiidid jt) eeskätt läbi seedeelundkonna.
Kolmandaks – õli. Loomulikult mitte rafineeritud (eriti tuleks vältida transrasvu – margariine ja voimikse), vaid külmpressitud ja soovitavalt mahe – salatitele, soojadele (mitte kuumadele) pudrudele, smuutidesse (ka jahvatatud seemnete-pähklitena), kusjuures oomega-3 ja oomega-6 vahekord võiks olla 1:1 kuni 1:2 (praeguse kuni 1:50) asemel – et vältida „ülekehapõletikulisust”. Sama põhjustab ka kehavedelike liighappesus vale toidu ja vee tagajärjel. Robert P. Youngi järgi (rmt „pH ime”) peaks inimene sööma 70% leelisest ja ainult 30% happelist jääki andvat toitu. Olga Butakova kirjutab, et inimene on ainus „loomaliik”, kes asunud sööma kuumtöödeldud toitu, rikkudes sellega oma tervist.
Toitu ega jooki ei tohi manustada kuumalt (üle 40 kraadi), sest see hävitab mao limaskesta, mis toodab maohapet ja tekitab alahappesus. Sõrme peab saama hoida sees, nii et ei kõrveta.
85% meie immuunsusest asub sooles – meie mikroflooras. Ca 2 kg-st bakteritest on 30% kasulikud, 20% kahjulikud ja 50% „ülejooksikud” Võitja poolele. Kasulikku mikrofloorat toetavad eriti kiudaine, hapendatud taimed ja naturaalne (pastöriseerimata) hapupiim.
Kõige rängemalt hävitavad soolestiku kasulikku mikrofloorat sünteetilised antibootikumid, pannes mh vohama pärmseene.
Organismist, sh soolest tuleb regulaarselt (2 korda aastas) hävitada parasiite, eeskätt helminte (nugiusse), mida meis võib olla 150-300 eri liiki. Euroopas, Ameerikas jm Läänes on halmintidest saastunud keskmiselt iga 3. inimene (arengumaades iga teine). Nt ainuüksi solge (askariid) sööb meis 40 ml verd ööpäevas (tulemuseks verevähesus jms), rääkimata 12-meetrisest paelussist, kes võib elada kuni 25-aastaseks. Ülemaailmse Tervihoiuorganisatsiooni hinnangul on 80% meie haigustest otsesemalt või kaudsemalt tingitud parasiitidest (mille hulka on arvedstatud ka patogeensed bakterid, viirused, seened ja ainuraksed).
Tähelepanu tuleks pöörata põhitoitainete (valgud ja tärklised) eraldisöömisele ja toidu korralikule ning keskedunud läbimälumisele – mis vähendab toiduvajadust võrreldes „kugistamisega” kuni kaks korda.
SEEDEELUNDKONNALE VAJALIKUD TOITAINED
VITAMIINIDEST vajab seedimine eeskätt B3 (maomahl,sapp), koliini (sapipõis, maks, letsitiini moodustamine), K-d (glükoosi muutmine glükogeeniks).
MINERAALIDEST: kaltsiumi ja magneesiumi
KORALLIKLUBI PÕHITOOTED SEEDEELUNDKONNA TOETUSEKS
MUSTA PÄHKLI LEHED: hoiab ära oarasiidid, seened, haavandid; lahtisti
LAX.MAX: puhastab organismi toksiinidest; tema kiuaine muudab toidumassi kohevaks; täiendab soole mikrofloorat (probiootik); hävitab helminte; soodustab seedimist
ALOEMANNAN: taastab soole limanaha; sapiajati; lahtisti
FERMENDID: tagavad toitainete omastatavuse – Assimilaator, Digest Able, Papaia (sobib eriti pärast üleväsimust ja haigust)
MEGA-ATSIDOFIIL: probiootikum koos prebiootikumiga, mille üks kapsel sisaldab 1 miljard kasulikke bakterit 80-95% soole kasuliku mikrofloora liigirikkusest.
PROGRAMM 2 COLO-VADA PLUSS: 14-päevane kapitaalne organismi üldpuhastusprogramm, mis kannab esimese 7 päevaga toksiinid kudedest ja rakkudest soolestikku, kust need seejärel kaolini valge savi abil sorbeeritakse ja ohutult välja viiakse. Omab ka antiparasitaarset efekti. Soovitav teha kaks korda aastas.
TAKJAJUUR (UUS TOODE!): sappiajatav, seedimist ja soolemotoorikat (peristatltikat) reguleeriv; maksakaitse, diureetik, aitab gastriidi, pankreatiidi, haavandite ravis; eeterlikud õlid tapavad pahaloomulisi baktereid, kõrvaldades düsbakterioosi, prebiootikum; suurendab kolesterooli ladestumist maksas ja normaliseerib kõhunäärme insuliinitootmist, aidates diabeedi puhul. Rasvhapped tasakaalustavad kolesteriini, hoides ära infarkte, insulte.
VEEL KORALLIKLUBI TOOTEID SEEDEELUNDKONA TOETUSEKS
SAPIAJATID: Zaferan, Küüslauk, ArtiŠokk, Letsitiin, FanDetox, Kelp (Pruunvetikas)
SORBENDID: Kelp, Lutsern, Pro-Fiber, Spiruliina, Klorella
MIKROFLOORA EDENDAJAD: Coral Probiotik, BioKurunga
SEEDIMISE JA SOOLEMOTOORIKA REGULAATORID: Mg, Kaskara Sagrada, Aaloe Vera, Assimilaator, Digest Able, BioKurunga, Lax-Max, Batoonikesed
MAKSAKAITSE: Zaferan, Küüslauk, Artišokk, Letsitiin, Haimaksaõli, Noni ja Godji mahl
LAHTISTAJAD: Kaskara Sagrada, Mg, Aloemannan, Artišokk, Musta Pähkli Lehed
HELMINTE HÄVITAVAD: Musta Pähkli Lehed, Parafight, Opistop, Aloemannan, Sipelgapuukoor, Küüslauk, Programm 2 Colo-Vada Pluss