SOOLEPARASIIDID

SOOLEPARASIIDID on paljude seletamatute hädade põhjuseks. Täna on tõenäosus nakatuda parasiitidest 90%. 1/3 arenenud maade inimestest põeb helmintoosi (saastatust ussnugilistest); 95%-l täiskasvanud elanikkonnast on 1-5 liiki parasiite (üldse on neid üle 600 liigi), kusjuures mitte ainult jämesooles, vaid kõikjal: lihastes, veres, liigestes, kopsudes, maksas, nahas, silmades, ajus. Suurim neist – kuni 12 m pikkune paeluss – võib elada meis kuni 25-aastaseks.

Parasiidid on maal elanud palju kauem kui inimene ja nad on ka inimesest paremini kohandunud. Nad on väga kavalad ja vastupidavad. Kui neid hakata eemaldama, kas keemiliste preparaatidega või ka kirurgilisel teel, saadavad nad välja hädasignaali ning see käivitab nende plahvatusliku paljunemise ning nad tungivad sügavamale kudedesse. Kui seda teemat avada põhjalikumalt kirurgidele, siis mõistavad väga paljud neist seda, miks filigraanselt sooritatud lõikusele järgnevad tüsistused. Seetõttu on soovitatav parasiidikuuri teha enne operatsiooni ja operatsioonist taastumise perioodil, sest parasiidid alustavad kiirelt oma tegevuse ja elukeskkonna taastamist.
Parasiidid söövad toitaineid, vitamiine ja mikroelemente, eriti germaaniumi ja räni, milleta organism ei saa normaalselt toimida. Teiseks ummistavad nad kõik organid oma toksiliste väljaheidetega ja surnud laipadega, tulemuseks ägedad hingamisteede haigused, vähk, AIDS, diabeet, hepatiit jt. Hiljutine Maailma Tervishoiuorganisatsiooni raport: kuni 80% haigustest on kas otseselt parasiitide tekitatud või siis nende elutegevuse tulemus.
Mis tahes tervisehäire tekkimisel tuleks alati kõigepealt vabaneda parasiitidest. Parasiitidest täielik vabanemine on ainult siis võimalik, kui antiparasitaarseid meetmeid kasutavad üheaegselt kõik pereliikmed ja pärast esimese ravikuuri lõpetamist tehakse 7-10 päeva pärast uus kuur. Nimelt on parasiidid kavalad ja osad poevad peitu, kui näevad et läheb suurpuhastuseks, pausi ajal ronivad nad uuesti välja ja kui siis lajatada uus kuur peale, siis on suurem tõenäosus ka need kavalpead kätte saada.
Millised kaebused võivad viidata parasiitidele?
On leitud, et sageli on kehvveresuse (aneemia), seedehäirete, nahaallergiate (ka ekseemid), kroonilise väsimuse, depressiooni ja peavalude põhjuseks parasiidid või seeninfektsioonid. On uuritud ka selliste autoimmuunhaiguste nagu podagra, reuma, astma jt seotust parasiitide elutegevusega.
Ilmnevad üksikud kaebused: allergilised reaktsioonid, millele ei leita põhjustajat, punased laigud nahal, karedad valged küünarnukid, küünte valgetäpilisus, pea-, liigese- ja kõhuvalud, iiveldus, naha kahvatus, halb jume, põhjendamatu väsimus, apaatsus jne. Mõnikord algab haigestumine kõrge palavikuga (kuni 39C), mis võib kesta 1-2 kuud.
Parasiitide puhul on sümptomid sageli tagasihoidlikud ja protsess võib kulgeda aastaid. Haiguskulgu iseloomustavad vaibumise ja ägenemise perioodide vaheldumine. Nakatumise sümptomid võivad avalduda 2-3 päeva või isegi aasta pärast nakatumist. Nakatumisele viitavaid võimalikke kaebusi on igal 3. lapsel, kuid sageli ei seostata neid parasiitnakkusega. Parasiidid ennast ei näita, kuid nende munade küpsemise ja elutegevuse käigus tekivad toksilised ainevahetusjäägid (toksiinid), mis tasahilju organismi mürgitavad. Väikelaste dietees ja allergia võivad samuti olla seotud parasiitide üleminekuga emalt lapsele, seda sageli raseduse ajal.
Kindlad sümptomid parasiitide olemasolust on öine süljevool, hammaste krigistamine, õhtused magusaisu sööstud, kõhuvalu peale kõrvitsaseemnete söömist, tumedad rõngad silmade ümber, ravile allumatu kehvveresus ja mikroelementide puudus, seedehäired, madal immuunsus jne.
Soolestikus, organites ja kudedes parasiteerivad mikroorganismid on mikroelementide, toitainete, hormoonide ja ensüümide esmatarbijateks. Inimene saab kätte selle, mis neist üle jääb. Nii tekib immuunsüsteemi töövõime langus ja mikroelementide defitsiit. Parasiitide bioloogiat tundvad spetsialistid teavad, et kõige tavalisemad naaskelsabad, ümarussid, piugussid, ankülostoomid kutsuvad esile põletikke, kudede tihenemisi, liiteid, kasvajaid ja infektsioone.  Parasiidid aga elavad ka veresoonkonnas, lümfisüsteemis, kuse-suguorgansüsteemis jne. Parasiitidel puuduvad inimorganismis keelatud kohad, nad on võimelised tungima kõikjale.
Helmindid on miljoneid aastaid arenenud ning kohandanud end eluks inimorganismis ning nad on õppinud end väga osavalt varjama, pettes ära isegi väga kogenud spetsialistid.  Nende invasioon võib kesta aastaid ja aastakümneid.

Usside olemasolu tunnused:
* gaasivaevused
* soolestiku korin
* tunne nagu keegi liiguks sooles
* pisted, tuim valu või krambid soolestikus
* toiduallergiad
* väsimus
* kõhnumine või liigne kehakaal
* magusaisu
* vistrikud ja lööbed
* juuste väljalangemine, nõrgad küüned
* kõhu kinnisus või lahtisus
* soole veritsus
Paeluss võib põhjustada:
* tüki tunnetus kurgus, kõril poomistunne
* pingutusastma
* enne magamaminekut värske õhu vajadus
* piimatoodete poolt tingitud probleemid, laktoosi intolerantsus
* kõhu kinnisus või lahtisus
* väsimus 16-18.00
* käte sisepind on punetav
* vanematel inimestel korduma kippuv põie põletik ja jalgade nõrkus
* reielihaste valu ja jäikus
Solkmete tunnused:
* magusa – eriti šokolaadi soov ja ka alkoholi soov
* tursunud, paistes keha
* psoriaas, kätte välispinnal ja ka mujal
* astma
* üleminekuea probleemid, eriti higistamine kella 2.00 ajal öösel
* eesnäärmevaevused
* maksa, sapi ja neerukivid
* unetus
* väikelaste koolikud, rahutu magamine
* väikelaste kordumakippuv kõrvapõletik
* põskkoopapõletikud
Kuidas hoiduda parasiitidest?
Hoolas kätepesu enne sööki ja peale WC külastust. Täiskasvanud saavad olla siin lastele eeskujuks, tehes seda põneva mänguna.
Aed ja puuviljade pesemine enne söömist, mis sellest, et kastemärg õun või peenrast väljatõmmatud ja mullast puhtaks raputatud porgand näib nii isuäratav.
Reisimisel eriline tähelepanu kätepesul, ainult puhta pudelivee tarvitamine, tarvitada hoolsalt pestud puuvilju, pigem keelduda väga eksootilistest roogadest ja suupistetest, kuii pole teada kuidas need on valmistatud
Küüntehooldus nii täiskasvanutel kui lastel, harjumuspärase sõrme suhuviimise vältimine
Lapsed peaksid magama oma voodis, kord nädalas vahetades voodiriideid ja ihupesu. Laagrisse või küllaminekul manitsused ühes voodis magamise vältimiseks.
Laste jälgimine nii lastevanemate, õpetajate, kasvatajate ja hoidjate poolt- halb isu, nihelemine, tuharate sügamine, ebamäärane köha ja kõhuvalu võib olla põhjustatud soolenugilistest. Julge nõupidamine perearstiga ja vastavad uuringud ning ravi.
Regulaarne suurpuhastuse ja märgkoristuse läbiviimine kodudes ja kontorites, tulemuslik võitlus tolmuga, mitte seda lihtsalt ümber paigutades
Liha ja kala süüa ainult kuumtöödelduna, tooreste või pooltooreste lihatoodete vältimine, rääkigu nende pakkujad mis tahes ohutusest ja täielikust kontrollist
Enne raseduse planeerimist peaks iga naine oma tervist põhjalikult kontrollima, sest on parasiite, kes võivad läbida platsentaarbarjääri või võib nakatumine toimuda sünnituse ajal.
Uuringud tegid kindlaks, et joodil, seleenil, mangaanil, tsingil, kroomil ja vasel on antiparasitaarsed omadused. Mikroelementide puudujäägi kõrvaldamine kiirendab tervenemist. Mikroelemendid aktiveerivad looduslikud eneseregulatsiooni mehhanismid, mis viivad organismi immuunreaktsioonide täieliku taastumiseni.
Looduslikud vahendid soole parasiitide väljaajamiseks on tõhusamad kui apteegiravimid (mõjuvad ainult 3-4 parasiidi tüübile), sest mõjuvad kuni 100-le erinevale parasiidi liigile. Neid tuleks manustada koos toiduga. Lülita menüüsse allpool loetletud toiduained, maitsetaimed ja ravimtaimed. Eriti tõhus on soolikarohu, puju, nelgi ja kreeka pähklipuu lehe segu. Teine tugev segu on küüslauk, saialill, võilill ja ingver (hävitavad ka vastsed ja munad).
Joo ainult puhast keedetud vett!Või lisa hommikul ja õhtul joogivette 1 tl kolloid hõbedat (Surmab igasuguse seene, bakteri, viiruse (sh streptokokid, stafülokokid) või muu patogeense organismi 3-5 minutiga). Sobib ka lastele, ilma kõrvaltoimeteta.