Küüslauk – rahu ei anna

– on väärtuslik toidutaim – ere näide sellest, et taim võib olla üheaegselt toiduallikas ja ravim. Selle raviomadusi on kirjeldanud Dioascorides juba meie ajaarvamise I sajandil.
Küüslaugu peamine väärtus on eeterlike õlide rohkus, mistõttu on sellel tõhusad antibakteriaalsed omadused. Küüslauku kasutatakse juba ammusest ajast ateroskleroosi, gripi, mao- ja soolestiku atoonia, düspepsia, puhituse, bronhide ja kopsuhaiguste korral.
Aktiivkomponentide toime:
Küüslaugu liitsibul ja lehed sisaldavad glükosiid alliini, süsivesikuid, fütosteroole, eeterlikke õlisid ja taimerasva, inuliini, C-, B-, PP-vitamiini, orgaanilisi happeid, mineraalaineid: seleeni, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, vaske, rauda, mangaani ja tsinki, aga ka koobaltit, kroomi, molübdeeni, broomi ja liitiumi.
Küüslauk on üks kõige populaarsemaid külmetushaiguste profülaktika vahendeid. See stimuleerib inimese immuunssüsteemi, suurendades antikehade tootmist, fagotsütoosi. Küüslaugu fütontsiidid suurendavad selle pärssivat toimet haigusttekitavatele bakteritele.
Glükosiidid allitsiin on küüslaugule eriomane aine, iseloomuliku küüslaugulõhna allikas. Küüslaugu lenduvate freaktsioonide – alliini ja allitsiini tõttu on sellel taimel ülitugev antibakteriaalne, seenevastane ja ussnugiliste vastane toime. Ülalnimetatud glükosiidid pärsivad erinevate mikroobide, bakterite, alamate seente ja parasiitide elutegevust, hoiavad ära käärimis-, ja roiskumisprotsesse soolestikus, rikkumata organismi loomulikku mikrofloorat, tugevdavad sapi moodustumist. On võimelised takistama Helicobakter pylori paljunemist, seepärast kasutatakse küüslauku mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite korral. See on kasulik koliidi, gastriidi, ussnugiliste invasiooni ja soolestiku atoonia puhul.
Küüslauk normaliseerib vere kolesteroolitaset, vähendades seda 9% võrra ja suurendab kõrge tihedusega lipoproteiini hulka. See takistab trombotsüütide kokkukleepumist, reguleerib veresoonte toonust, alandab arteriaalset vererõhku. See on suurepärane vahend ateroskleroosi, hüpertooniatõve, stenokardia profülaktikaks.
Küüslauk kaitseb organismi ka vabade radikaalide eest. See sisaldab piisavas koguses seleeni, mis seob vabu radikaale, vähendab rakkude oksüdatsiooni, reguleerib rakumembraanide läbilaskvust, neutraliseerib raskemetallide ja radionukleiidide toksilist toimet, seepärast soovitatakse seda inimestele, kes töötavad ioniseeriva kiirgusega kokku puutudes või elavad ökoloogiliselt ebasoodsas piirkonnas.
Kasutamine:
Toidulisandil Küüslauk on järgmised kasulikud omadused:
külmetushaiguste profülaktika vahend
normaliseerib kolesteroolitaset
on võimas antioksüdant
on ussnugiliste vastaste omadustega
Koostis:
Küüslauguõli 3 mg. Sojaõli 202 mg.