TAURIIN - MILLEKS MEIE KEHA SEDA VAJAB?

Nüüdisajal on tauriin populaarne. Selles on ka oma loogika. Biokeemilis-füsioloogiliste uuringutega tehakse kindlaks mingi inimorganismis esineva ühendi biofunktsioonid, nende eriline rõhutamine reklaamides teeb sellest ühendist aga kuulsuse.
Millega siis tauriin hakkama saab?
See aminohape on vajalik närvisüsteemi arenguks ja talitluseks, normaalseks nägemiseks, ta kuulub sapi koostisse, soodustab toidurasvade seedumist, reguleerib südametegevust ja hoolitseb meie rakumembraanide stabiilsuse eest. Ta on antioksüdant ja soodustab kahjulike ainete organismist eemaldumist.
Suhteliselt rohkesti on kõnealust ühendit ajus, sest tauriin on närvisüsteemi regulaatoraine ehk teisisõnu neuromediaator. Kui organismis tekib mingil põhjusel tauriinipuudus, siis on tagajärjeks tõsised tervisehäired. Oluline on tauriin imikute ja laste närvisüsteemi arengus. Rinnapiimas on tauriinisisaldus märkimisväärselt suur võrreldes inimorganismi muude biovedelikega. Lehmapiimas on aga tauriini napilt. Viimasel kümnel aastal lisatakse tauriini imikute kuivtoitesegudele.
Meditsiinis ravitakse selle aminohappe abil südametegevuse puudulikkust, veepeetust organismis, hüpertooniat, astmat, krambihooge, kollatähni haigestumist. See toimib täiendusmeditsiinis. Kui klassikaline meditsiin mõistaks tauriini väärtust, oleks tauriin kolme populaarseima ravimi hulgas.
Erinevalt teistest aminohapetest ei kuulu tauriin organismi valkude koosseisu. Selle asemel juhib ta rakumembraani tööd, reguleerides K ja Na suhet. Ta hoiab K ja Mg rakus ning Na ülejäägid väljaspool rakku. Sel moel toimib ta diureetikuna, kuid erinevalt diureetilistest preparaatidest, ei ole ta raku mürk. Ta ei kahjusta neere. Tegelikult ta kergendab neeruhaigusi ja on ravivahendiks mõningate neeruhaiguste korral.
Tauriin on parim vahend kõikide seisundite korral , mil on vaja vähendada vedeliku hulka organismis. Seda südamepuudulikkuse korral. Isegi selliste süütute juhtumite korral, mil te lähete kergelt paiste, näiteks pikkade lennureiside puhul või läheneva menstruatsiooni korral, aitavad mõned doosid tauriini, tekitamata kõrvalnähte. Farmatseutilised diureetikumid kutsuvad lõppresultaadina esile sellesama vepeetuse, mille vastu nad olid määratud. Kontrastina sellele on tauriini nn. "kõrvalnähud" taandatavad tema täiendavale kasutoovale toimele. Selle aminohappe regulaarne tarbimine loob kaitse happeliste protsesside suhtes, tugevdab immuunsüsteemi, tugevdab südamelihast, stabiliseerib südamerütmi, ennetab trombide teket, ennetab diabeeti ja soodustab ainevahetust.
SÜDAMEHAIGUSED: Tuhanded kõrgvererõhuga patsiendid on aastaid tarvitanud tauriini ja saanud sellest reaalset abi. See aminohape viib organismist välja liigse vedeliku, mis vähendab vererõhku, rahustab sümpaatilist närvisüsteemi ( mis võib kokku suruda veresooni), likvideerides sellega arterite spasmid, mis kutsuvad esile vererõhu tõusu. Krambihood. Epilepsiahaigetel või haigetel, kellel on aju spasmid, vähenevad ja kaovad hood tauriini tarvitamisel. Kui nad katkestavad tauriini võtmise, hood taastuvad. Tauriin likvideerib ka konvulsioonid, mis tekivad seoses ajukudede paistetusega. Näiteks ajukasvajate korral.
NÄGEMISHÄIRED: Kepikesed ja kolvikesed, mis asuvad silma võrkkestas, sisaldavad kõrges kontsentratsioonis polüküllastamata rasvhappeid, rohkem kui mistahes teised organismi rakud. Need rasvad vajavad pidevat kaitset happelise keskkonna eest, selle tagavad toitained ja nende hulgas ka tauriin. Tauriini defitsiit tekitab võrkkesta kahjustusi nii inimestel kui ka loomadel. Tauriini puudusel kaotavad valged verelibled oma aktiivsuse, mis nõrgestab immuunsüsteemi.
DIABEET: Kuigi I astme ja II astme diabeet on erinevad haigused, aitab tauriin stabiliseerida suhkrutaset veres mõlema tüübi korral. II tüüpi diabeediga inimestel suurendab ta rakkude tundlikkust insuliini suhtes. I tüüpi diabeedi korral saavutatakse igapäevase 1,5 grammise doosi tarvitamisel veresuhkru alanemine ja trombotsüütide anomaalse aktiivsuse kadumine. Diabeedihaigetel on tauriini kontsentratsioon alla normi, mis suurendab nende vastuvõtlikkust retinopaatiale ja südamehaigustele.
RASVAAINEVAHETUS: Et lagundada kolesterooli on vajalik sapiferment, mida toodetakse tauriini abil maksas. Tauriini olemasolu korral jääb sapp vedelasse olekusse ja on vähem eeldusi sapikivide tekkeks. See on eriti tähtis neile, kel on kirurgiliselt eemaldatud sapp või kellel on maksas töö häired. Peale selle aitab tauriin seedida rasva inimestel, kellel on sapipõie fibroos.
HINGAMISRASKUSED: Meie kopsud on kahjustatud vabade radikaalide toimest. Kopse mõjutavad nad rohkem kui teisi organeid. Tauriin kaitseb kopsukudet. Te näete ise, et see toidulisand on vajalik igale väikesele lapsele. Eriti tähtis on see laste puhul, kes kannatavad hüdrotsefaalia (vesipea) all. On hädavajalik anda seda kaltsiumi kiire kasvuga lastele.
Teadusuuringud on näidanud, et tauriin parandab kaltsiumikanalite läbitavust ja on osaline väga paljudes teistes füsioloogilistes funktsioonides. Nii vähendab see kaltsiumist tingitud südamekahjustust ja normaliseerib vererõhku; kahandab sapikivi tekke riski ja langetab kolesterooli taset; osaleb nägemisfunktsioonis jne. Seda teades on tauriin ilmselt aine, mida peaks sisaldama igavest noorust andev elueliksiir.
MILLEKS ON TAURIIN VAJALIK?
Tauriin on inimorganismile hädavajalik aine, milleta näiteks väikelapse organism areneda ja kasvada ei suudaks. Kas te ikka teate, et rinnapiim sisaldab tauriini ning ilma selleta oleks rinnapiima väärtus olematu.
Oma olemuselt on tauriin üks hädavajalik aminohape (väikene, kuid üsna tähtis osa proteiini sisaldusest). Juhul, kui keegi veel ei tea, siis ilma proteiinita meid lihtsalt ei oleks, sest seda vajavad kõik rakud meie organismis.
MIS JUHTUKS ILMA TAURIINITA?
Meie sapp ei suudaks talitada nii, nagu meie organism vajaks. Täpsemalt öeldes, ei suudaks see sünteesida vastavaid happeid, et teatud funktsioonid toimiksid. Ilma tauriinita oleks ilmselt sajal protsendil inimestel südamerütmihäired, mis viiks meid tõenäoliselt infarktini. Ilma tauriinita oleks meie kesknärvisüsteem ebastabiilne, kuna tauriini puudusest oleks see liialt passiivne. Ilma tauriinita oleksid meie organismis olevad raku membraanid ebastabiilsed, mis tähendaks rakkude lagunemist - või tegelikult nende mittetekkimist. Samuti oleks meie nägemine oluliselt häiritud. Ilma tauriinita oleks meie mõtlemisvõime puudulik, kuna ajuneutronid ei toimiks nii, nagu need hea mõtlemisvõime kohaselt toimima peaksid.
Energiajoogid ja tauriinist energiajoogis
Energiajoogid on vitamiine, suhkrut, kesknärvisüsteemi stimulaatoreid ja teisi komponente sisaldavad joogid, millel on inimesele ergutav ning teovõimet ja vastupidavust tõstev toime. Energiajoogis sisalduvad ained ergutavad kesknärvisüsteemi tööd, tõstavad vererõhku, teevad tuju erksaks, parandavad keskendumisvõimet, kiirendavad ainevahetust ja kaotavad söögiisu. Mõju kestab paarist tunnist terve päevani.
Kõige rutem saab organism energiat suhkrutest, mida on glükoosi, fruktoosi või sahhariidina energiajookidesse lisatud. Need ühendid annavad joogile magusa maitse ja imenduvad seedekulglas kiiresti. Rasvu ja valke energiajookides ei leidu.
Tootjad näevad energiajookide sihtgrupina pingelise töö tegijaid, autojuhte ja noori trenditeadlikke inimesi. Õpilased ja tudengid kasutavad neid stressirohketel kooliperioodidel ning need sobivad ka ööklubis alternatiivina alkoholile.
Mida energiajook sisaldab?
Energiajoogi koostisesse võivad kuuluda tauriin, guaraana, kofeiin, süsivesikud, maltodekstriin ja/või B-rühma vitamiinid. 100 milliliitrit energiajooki annab keskmiselt 30—50 kilokalorit. Sama palju saab energiat ühe magushapu õuna söömisest.
Tauriin on aminohape, mis suurendab reaktsiooni kiirust ja arendab närvisüsteemi. Selle maksimaalne lubatud kogus joogis on 400 milligrammi 100 milliliitri kohta.
Kofeiin ergutab närvisüsteemi, parandab vereringet, kiirendab ainevahetust, tõstab reaktsiooni kiirust, leevendab unisust, suurendab teovõimet ning omab tuju tõstvat mõju. Maksimaalne lubatud kofeiinikogus energiajoogis on 32 milligrammi 100 milliliitri kohta.
Guaraana on looduslik erguti, mis lõdvestab lihaseid, stimuleerib vereringet ja närvisüsteemi ning kiirendab ainevahetust. Tal on ka söögiisu pärssiv toime.
Maltodekstriin on süsivesikute kombinatsioon, mis annab pikaajalist energiat.
Kõigile ei kõlba
«Energiajoogid pole neis sisalduvate ainete tõttu mõeldud janu kustutamiseks. Samuti ei sobi need sportlastele, kuigi sageli reklaamitakse neid kui ideaalset energiaallikat enne treeningut ja treeningu ajal,» räägib sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Mari Järvelaid.
Tema sõnul tõstavad joogis leiduv kofeiin ja suhkru segu küll järsult veresuhkru taset, kuid takistavad vedeliku imendumist ning higistamisega kaotatud vedeliku asendamist.
Tervisekaitseinspektsioon ei soovita energiajooke tarbida diabeetikutel, rasedatel ning alla 11-aastastel lastel. Ka ei sobi need südamehaigetele ning neile, kes ei talu kohvi.
Meeles peab pidama, et järgmist energiajoogi purki ei tohiks avada enne, kui eelmise lõpetamisest on möödas 40 minutit.
Et energiajoogid sisaldavad palju vitamiine, ei tohi samal ajal tarvitada vitamiinitablette.
Allikad:
Tervisekaitseinspektsioon.