Papaya

See populaarne troopiline vili on 90-ndate aastate avastus. Melonipuu kasvab kuumas kliimas, alates Mehhikost ja lõpetades Lõuna-Aafrika ning Kagu-Aasiaga, kuigi eurooplased avastasid ta esmakordselt Alti saartelt.
Papaia parandab enesetunnet erinevate seedetrakti haiguste korral, nagu maohaavad, koliit, gastriit jt, aitab kõhukinnisuse vastu, vähendab insuliinivajadust diabeedi puhul. Papaia leevendab maomahla ülihappelisust, eriti maohaavade korral. Melonipuu viljades sisaldub rohkesti A-vitamiini, mis mõjub tervendavalt nahale. Kuivatatud papaia mahla pulbril on põletikuvastane toime, aga papaia fermendid aitavad nahka siledamaks muuta, eraldades sellest surnud rakud. Papaia on asendamatu neile, kes soovivad kõhnuda. Selle püree asendab edukalt margariini, koorevõid ja toiduõli erinevate küpsetiste valmistamisel.
Peruus on melonipuu lehed tuntud asendamatu haavade ravivahendina, samuti võib neid kasutada seebi asemel pesupesemisel. Indias mälutakse melonipuu seemneid, et värskendada hingeõhku, laialt kasutatakse pessaarina (vahend emakasuudme sulgemiseks), aga ka meteorismi (kõhupuhitus) ja hemorroidide ravil. India teadlased avastasid papaia unikaalsed omadused onkoloogiliste haiguste vastu võitlemisel.
Papaia sisaldab proteolüütilist (valkude lagundamine organismile omastatavaiks aineiks) fermenti papaiini, mis lõhustab valkudes ja peptiidides peptiidsidemeid ja leevendab valu.
Papaiinisüste tehakse selgroolülide vaheketaste väljanihkumisest põhjustatud ägedatest valudest vabanemiseks.
Papaia on amööbidevastase, antibakteriaalse, kardiotoonilise (südantjõustava), sappieraldava, palavikku alandava, hüpotensiivse, lahtistava ja sooleparasiitide vastase toimega. Ta parandab toidu seedimist, normaliseerib menstruaalvere eritumist ning omab soodsat toimet rindkere organitele.
Koostis (1 tablett) : papaiin – 5 mg, papaiaviljade pulber – 30 mg, sahharoos, dekstroos, lõssipulber, magneesiumstearaat, taimne steariin, riboflaviin (B2-vitamiin).
Ei sisalda: soola, pärmi, teravilja, kunstlikke aroom-, värv- ega konservaineid.
Kasutamine: kasutada 1 tablett 3 korda päevas peale sööki, aeglaselt katki närides ja alla neelates.
Vastunäidustused: ei ole ilmnenud.