Viis sammu tervise teel



Kaasajal võivad ainult vähesed inimesed hea pärilikkuse ja soodsate välistingimuste puhul elada 100 aastani ja enam. Kuid see on rohkem unistus kui reaalsus. Inimene vananeb, teda tabavad südame-veresoonkonna haigused, vähk jt tõved. Sageli juba pärast 40. eluaastat võitleb inimene haigustega, mis seotud vananemisega. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem ta mõistab, milline õnn on olla terve ning seda enam hakkab ta oma tervist hindama. Tervis on kõik - sinu elu, sinu töö, sinu lapsed. Ilma terviseta pole mitte midagi.
Meie tervis sõltub õigest toitumisest; õigest hingamisest; kehalisest aktiivsusest, organismi karastatusest, organismisisesest bioloogilisest puhtusest. Kui esimese 4 punkti kohta omab meist igaüks kasvõi vähimatki ettekujutust, siis organismisisesest bioloogilisest puhtusest ei ole meil tavaliselt kombeks rääkida. Keegi ei õpeta, kuidas omada tervet keha. Meditsiin on rohkem teadus haigustest. Teadust tervisest ei ole.
Paljude kuulsate arstide (k.a antiikaja mõttetarkade Hippocrates, Avicenna jt) kinnitusel on suurema osa haiguste põhjuseks ebaõige toitumine, toitainete omavaheline kokkusobimatus, mis lõppkokkuvõttes viib jämesoole funktsiooni puudulikkusele ning häiretele organismi puhastussüsteemide töös.
Jämesool
Tugeva ja stabiilse tervise tagamisel etendab olulist osa jämesool. Vanaaja tarkpead, joogad, tiibeti ja egiptuse ravitsejad teadsid ammu tõde: kui tahad olla terve, hoia ideaalses korras jämesoolt. Kui kõht ei käi läbi kordagi 24-36 tunni jooksul, on tegemist kõhukinnisusega. Katuga keel, ebameeldiv lõhn suus, ootamatud peavalud, pearinglus, apaatia, unisus, raskustunne allkõhus, kõhupuhitus, söögiisu langus, ärritatavus jne - on kõhukinnisuse sümptoomideks. Kõhukinnisuse sagedamaks põhjuseks on kõrge kaloraaziga toidu kasutamine väikeses koguses. Nii nt nälja kustutamine võileiva ja kohvitassi taga viib selleni, et väljaheite massi tekib vähe, mis ei kutsu esile defekatsioonitungi. Selle tagajärjel võib defekatsioon mitme päeva jooksul puududa. Kuid isegi näiliselt regulaarse defekatsiooni puhul kannatab suur osa inimestest nn varjatud kõhukinnisuse all.
Ebaõige toitumise korral tekivad tõsised häired seedimisprotsessis. Toitained liiguvad mööda seedetrakti vaid osaliselt seedituna. Jämesooles tekivad lagunemis- ja käärimisprotsessid. Tekkinud toksilised ained satuvad koos verega vereringesse ning kutsuvad esile muutusi, mida nimetatakse intestinaalseks autointoksikatsiooniks. Piltlikult võib jämesoolt võrrelda tahma täis ahjulõõridega, mis vajavad kiiret ja põhjalikku puhastamist. Väidetavalt on 9/10 raskete haiguste põhjuseks, mille all kannatab inimkond, kõhukinnisus ja fekaalmasside peetus jämesooles. Et vabaneda paljude haiguste esmapõhjustest, tuleb omada tervet ja puhast jämesoolt.
Oma tervise taastamist tuleb alustada õige toitumisega ja jämesoole puhastamisega aastate jooksul kogunenud saastast. Järgnevalt toodud organismi puhastamise sammud tuleb läbida järjestikku, 1. ja 2. samm alustada samaaegselt.
Esimene samm: jämesoole puhastamine ning funktsiooni taastamine
Jämesoole puhastamise kõige lihtsamaks ja efektiivsemaks meetodiks on klistiirid dr Walkeri meetodil: 1,5-2 liitrile jahutatud keedetud veele lisada supilusikatäis sidruni mahla (pigistada välja poolikust sidrunist). Valada saadud lahus klistiirikotti ning teha klistiir. Protseduur viia läbi küünarnukk-põlvili asendis. Protseduur teha enne magamaminekut või hommikul k 5-7 paiku, kuidas mugavam. 1.nädal - iga päev; 2.nädal - ülepäeviti; 3.nädal - kahe päeva järel; 4.nädal - kolme päeva järel; 5.nädal ja edaspidi - üks kord nädalas. Antud klistiiride tsüklit on soovitav esimesel aastal teha kord kvartalis. Edaspidi piisab, kui teha kord aastas.
Jämesoole puhastamise efektiivse meetodi pakub välja tuntud naturopaat Pol Bregg - nälgida kord nädalas 36-42 tundi (ei söö, ei joo). Nt alustada nälgimist ühe päeva õhtul k 18 kestvusega ülejärgmise päeva hommikuni või lõunani. Esimene söök peale paastumist - porgandi ja värske kapsa salat (ilma maitseainete ja õlita).
Parimaks vahendiks jämesoole funktsiooni taastamiseks on porgandi ja spinati mahlade segu: porgandit 300g, spinatit 180g. Veidi nõrgem segu: porgandit 300g, punapeeti 100g, kurki 100g. Ja kui muud ei ole, jooge ainult porgandi mahla kuni 500g päevas. Toiduratsiooni lülitada värsked aed- ja juurviljad, mis on rikkad kiudainete poolest. Väga head toimet seedetraktile avaldab idandatud nisu. Ülalmainitud mahladele juua lisaks ka teisi toormahlasid 300-500g päevas (eriti hea jämesoolele on värske kapsa mahl).
Teine samm: valiktoitumine (dr Herbert Chelton)
Valgurikkad toiduained Neutraalsed toiduained Süsivesikuterikkad toiduained
Liha Supiroheline Leib, sai, tangained
Munad Puuviljad, marjad Kartul
Seened Aed- ja juurviljad Suhkur (tee, kompott, keedised)
Kaunviljad (v.a kartul) Mesi
Pähklid Naturaalmahlad
Seemned Kuivatatud puuviljad
Naturaalvein
Arbuusid
I_________________________I I______________________I
koostarvitatavad koostarvitatavad

Melonid ja piimasaadused teiste ainetega kokku ei sobi.
Seda skeemi võibki pidada võtmeks tervisele. Selle abil saab igaüks koostada endale menüü, kusjuures tuleb vältida valgu- ja süsivesikuterikaste toiduainete koostarvitamist. Võib kasutada konserveeritud aed- ja puuvilju (hapud valgurikaste, magusad süsivesikuterikaste toiduainetega). Rasvad sobivad kõikide toiduainetega - vastavalt maitsele. Valiktoitumise skeem on välja töötatud praktikas. Toiduainete taoline jaotus tagab küllaltki optimaalse reziimi nende seedimiseks. Soovitav oleks hommikusöögiks kasutada puuvilju ja mahlasid, lõunasöögiks süsivesikuterikast toitu ja õhtusöögiks valgurikast toitu. Õhtusöögi optimaalne aeg on k 18-19. Toiduratsioonis tuleks piirata loomsete valkude osakaalu. Taimseid ja loomseid valke koos mitte tarvitada.
Kolmas samm: maksa puhastamine
Jämesoole puhastamise järel tuleb alustada maksa puhastamisega. Maks on samaaegselt nii seedesüsteemi, vereringe kui ka ainevahetusorganiks. Maks on organismi peamine laboratoorium. Maksa põhifunktsiooniks on vere puhastamine. Üks nädal enne maksa puhastamist ainult taimetoit. Maksa puhastamiseks kulub 200g oliivõli ja 200g sidrunimahla. Järgnevalt maksa puhastamine Andrejevi meetodil:
1.päev (õhtul) - klistiir; 2.päev (hommikul) - klistiir. Terve päev toituda ainult õunamahlast vabas koguses. Tahate juua - jooge mahla, tahate süüa - jooge mahla. Ja nii terve päev. 3.päev - teha sama - hommikul klistiir, terve päev ainult õunamahl. 4.päev - teha sama kuni õhtuni (~ k 19ni). Seejärel heita voodisse, panna soojenduskott kõhule maksa piirkonda ja juua iga 15 minuti järel õli ja mahla järgnevas vahekorras: 3 spl õli ja seejärel kohe 3 spl sidrunimahla - seni kuni õli ja mahl on otsas. Soojenduskotti võib peal hoida veel 2-3 tundi. Hiljem, kui hakkab tööle soolestik, väljub suures hulgas saasta, mida maks on kogunud aastaid. Nähes seda kõike välja tulevat, ei usu te oma silmi.
Järgmisel hommikul teha klistiir. Seejärel kerged pudrud. Esimesel aastal puhastada maksa kord kvartalis, hiljem piisab, kui teha seda kord aastas.
Pärast jämesoole ja maksa puhastamist tunnete ennast palju paremini, tervemana. Energia, mida organism kulutas varem jämesoolest tingitud autointoksikatsiooni neutraliseerimiseks ja maksa töö tagamiseks, kulutatakse nüüd täielikult korra loomisele organismis. Tervistumine toimub kiiresti ja kvaliteetselt.
Neljas samm: liigeste puhastamine
1. Puhastamine loorberilehe tõmmise abil. Protseduuri ajal taimetoit. 5g loorberilehti keeta 300g vees 5 min. Seejärel lasta segul termoses 3-4 t tõmmata. See kogus juua lonkshaaval 12 t jooksul. Protseduur kestab 3 päeva (igaks päevaks uus tõmmis). Vajadusel võib protseduuri 2-3 nädala pärast korrata. Liigeste puhastamist teha esimesel aastal kord kvartalis, hiljem kord aastas.
2. Leotatud riis hommikueineks. See protseduur kestab vähemalt 2 kuud.
Võtke 5 pooleliitrist purki. Esimesse pange 2 spl riisi, valage peale vesi ja laske seista ööpäev. Järgmisel hommikul riis selles purgis läbi pesta, valada peale värske vesi ja las ta liguneb veel 4 ööpäeva. Samaaegselt teise purki panna uued 2 spl riisi, valada peale vesi ööpäevaks. Järgmisel hommikul riis selles purgis läbi pesta, valada värske vesi peale ja panna edasi seisma 4 ööpäevaks. 5 päeva pärast on kõik purgid tegevuses. Esimeses purgis on riis aga küps tarvitamiseks. See riis tuleb ära keeta ja süüa kuivalt (ilma maitseaineteta) ära. Seejärel 4 tunni jooksul ei söö ega joo. Järgmisel hommikul 2.purk, ülejärgmisel 3.purk jne. Keskenduge kohe sellele, et seda purkide ringlust tuleb pidada 2-3 kuud. Alles seejärel saate tunda ravitulemusi. "Ragisevad" liigesed muutuvad vaikseteks ja elastseteks. Mainitud protseduur avaldab soodsat mõju ka urogenitaaltraktile.
Viies samm: neerude puhastamine
Kõige parem on seda teha suvel või sügisel arbuuside hooajal. Selleks tuleb varuda arbuusi ja leiba (parem täisteraleib). See on teie dieediks terveks nädalaks (muud ei söö ega joo - kui tahad süüa - söö arbuusi, kui tahad juua - söö arbuusi, kui tahad väga süüa - söö leiba). Nädala pärast k 17-21 paiku tuleb võtta sooja vanni või käia saunalaval. Neerude puhastamist võib vajadusel 2-3 nädala pärast korrata. Dr Walkeri arvates avaldab neerudele soodsat mõju ka mahlasegu: porgand - 300g, punane peet - 100g, värske kurk - 100g.
Läbides organismi puhastamise samme pöörake rohkem tähelepanu ka kehalisele aktiivsusele (võimlemine, igahommikune kerge sörkjooks), organismi karastamisele. Soovitan 2 korda päevas (hommikul ja õhtul) viibida raudkülma dušši all või kasta ennast kaevuveega (südamehaigetel suhtuda veeprotseduuridesse ettevaatlikult). Viibige rohkem vabas looduses ja ärge kartke tüsistusi.
Lõpetuseks tahaksin tuua paar positiivset tagasisidet inimestelt, kes on organismi puhastamise sammud läbinud.
1. S.V. 50a Põlvast: Mul on kaks häda olnud viimasel ajal - kõrgenenud vererõhk (~170/110 mm Hg) ja kaelaradikuliit. Alustades organismi puhastamist oli minu imestus suur juba esimese nädala lõpul - vererõhk langes 145/95-le mm Hg ja kaelahädad kadusid ka kuhugi. Ja imeliselt reibas tunne tekkis. Praegu jookseb 5.nädal ja tulemused on sellised (mingeid ravimeid ma kasutanud ei ole): vererõhk 120/95 mm Hg, kaelahädad on kadunud, olen kaalust maha võtnud 6,5 kg. Enesetunne on suurepärane, olen täis energiat, pea on harjumatult selge ja suus on puhas tunne, justkui oleksin äsja hambaid pesnud.
2. T.A. Võrust: Eelmine aasta oli imeline aasta. Esimest korda elus teadvustus, et terve olla, tuleb enda eest ise hoolitseda (minu rõhutus, F.R.). Selle aastaga muutusin tujutust, pahurast ja igasugustest tervisehäiretest vaevatud inimesest energiliseks, heatujuliseks ja igati õnnelikuks inimeseks. Kõigepealt sain mõne kuuga oma kehakaalu korda; kadusid kõrvetised ja valud mao piirkonnas; hemorroidid, mis iga suvi aiatöödel suurt häda tegid, on täielikult kadunud; peavalust, mis aastaid vaevas ja ainult väga tugevatest tablettidest leevendust sain, olen täielikult vabanenud; muutusin palju liikuvamaks, energilisemaks; liikumisel kadus hingeldamine. Seega kõik, mis vaevas, oli nagu käega pühitud. Apteeki mul igatahes asja enam pole.
FELIKS RÕIVASSEPP,
Valga haigla kirurg, osakonnajuhataja