Looduslikud antibiootikumid I: millised on need väekad taimed, millega bakterite ja viiruste vastu võidelda?

Loodusel on varuks mitmeid organismi turgutavaid väekaid taimi, mis keha liigselt kahjustamata suudavad väga edukalt võidelda bakterite ja viirustega. Toome täna teieni selliste taimemaailma tervistajate nagu siilkübar, kassiküüs, musta pähkli leht ja sipelgapuu koor imelised võimed.
Kõik tooted on kättesaadavad läbi minu. 
marjelei@hotmail.com
Siilkübar
Purpur-siilkübar (Echinacea purpurea) ehk "õhtupäike" - on imepärane ravimtaim, millel on sajanditepikkune kasutamise ajalugu. See sisaldab terve kompleksi põletiku-, viiruste-, ja seentevastaste ning immuunsust tugevdava toimega raviaineid. Taim väga populaarne USAs ja Euroopas universaalse "taimse antibiootikumina", millel on võime stimuleerida immuunsüsteemi rakkude funktsioone.
Siilkübar on tõhus bakteriaalsete ja viirusnakkuste ennetamise vahend, mis aktiveerib organismi elujõudu, immuunvastust ebasoodsate tegurite mõjule.
Siilkübar sisaldab eeterlikke õlisid, vaike, fütosteroole, glükosiide, erinevaid orgaanilisi happeid (inuliin, pektiin), flavonoide, samuti spetsiifilisi, üksnes siilkübarale omaseid, bioaktiivseid aineid. Polüsahhariidid on siilkübara peamised toimeained, mis stimuleerivad makrofaagide aktiivsust, mis neelavad baktereid, viiruseid ja ka organismis "rikkis" rakke. Lisaks aitavad polüsahhariidid kaasa T-lümfotsüütide tootmise ja valgete vereliblede aktiivsuse suurendamisele, mistõttu õnnestub vältida haigestumist ja leevendada selle sümptomeid. Just polüsahhariidides, mis ümbritsevad koerakke ja kaitstes neid seeläbi bakterite ja haigusetekitajate invasiooni eest, peitub siilkübara immuunsust stimuleeriv toime.
Siilkübaras sisaduvatel glükosiididel on kortisoonile sarnanev toime. See toime on seotud nende ühendite võimega pärssida ensüüm hüaluroonidaasi aktiivsust, mis tingib spetsiifilise põletikuvastase toime. Põletiku ja mikroobivastast mõju tugevdavad taimes sisalduvad oksükaneelhapped.
Vaatamata sellele, et taime koostist on põhajlikult uuritud, on selles seniajani varjul hulk saladusi. Näiteks üsna hiljuti saadi teada, et siilkübar sisaldab võimsaid antioksüdante. Siilkübara ekstraktid pidurdavad streptokokkide, kolibakterite ning viiruste kasvu ja arengut.
Siilkübarat võib kasutada üldtugevdava ja abivahendina krooniliste haiguste ravimisel. Immuunsuse stimuleerimiseks soovitavad eksperdid tarvitada siilkübarat kuuridena: nädal aega tarvitada, seejärel pidada vahet. Liialt pikaaegne siilkübara tarvitamine võib immuunsüsteemi kurnata.
Siilkübaral on järgmised toimed:
- tugevdab immuunsüsteemi
- on põletikuvastase toimega
- avaldab antibakteriaalset, seenevastast mõju
- on antioksüdantse aktiivsusega
- on üldtugevdav vahend
Kassiküüs
Kassiküüs ehk Peruu kassiküüs(Uncaria Tomentosa) - nii nimetatakse Peruu liaani, sest selle vars on täis väikesi küüniseid, mille abil taim kinnitub puutüvedele ja ronib neid mööda üles. Paljude sajandite kestel on Põhja-Ameerika elanikud kasutanud seda immuunsuse tugevdamiseks. Liaani koorest valmistatud tõmmised ja teed omavad võimet kõrvaldada maohaiguse spastilisi hoogusid, toniseerida organismi, taastada reipust.
Kassiküüs on üks suurim immuniteeti mõjutava toimega taimseid vahendeid. Toimides rakuimmuunsuse tasandil, on Peruu liaanil ülitugevad immuunsust tugevdavad omadused. Need omadused on tingitud alkaloidide rühmast, glükosiid glütsürritsiinist, flavonoididest, tanniinidest ja teistest ainetest. Alkaloidide rühm aktiveerib T-lümfotsiitide, eriti T-tapjarakkude funktsiooni, mis on viirusevastase immuunsuse peamine komponent, suurendab makrofaagide aktiivsust, normaliseerib immuunglobuliinide taset. Peale selle aitavad indoolalkaloidid normaliseerida arteriaalset vererõhku, takistades trombotsüütide agregatsiooni, vähendades trombide tekke võimalust vereringes, eelkõige aju ja südame veresoontes, hoides sellega ära ateroskleroosi teket. Suurendavad fagotsütoosi ja aktiviseerivad tsütokiinide ehk immuunsuse mediaatorite tööd, mis tagavad organismi siseskonna immuunsuskontrolli. Glükosiid, glütsürritsiin ja glütsürretiinhape blokeerivad viiruste paljunemist rakkudes, häirivad viiruste DNA sünteesi, on põletiku- ja allergiavastase toimega. Kassiküüne flavonoidid ilmutavad antioksündantset ja allergiavastast aktiivsust, kaitsevad rakumembraane vabade radikaalide kahjustuste eest, normaliseerivad naha ja limaskestade seisundit, osalevad häiritud ainevahetuse taastamisel.
Parkained avaldavad kootavat, antiseptilist, põletikuvastast ja verejooksuvastast mõju.
Kassiküüne peamised toimed:
- immuunsust parandav ja üldtugevdav toime
- antioksüdantne toime
- tromboosivastane toime
- põletikuvastane toime
- toniseeriv toime
Musta pähkli leht
Must pähkel on oma kodumaal Põhja-Ameerikas kõrgelt hinnatud tänu selle koostises olevate looduslike ainete tõhusale toimele. Taim sisaldab polüenoole, juglooni, C-vitamiini, karotiini, B1-, B6-, F-, E-vitamiini, eeterlikku õli, orgaanilisi happeid, tanniine jt aineid. On oluline märkida, et juglooni ja polüfenoolide kontsentratsioon musta pähkli lehtedes on 2-4 korda suurem kui kreeka pähklis. Musta pähklit kasutatakse ussnugiliste invasioonide, seedetrakti haiguste, kroonilise ekseemi ja diateesi korral. Kasutatakse organismi puhastamise ja tervendamise kompleksprogrammides.
Musta pähkli leht on loodustoode, millel on sooleparasiitidevastane, antibakteriaalne, põletikuvastane toime. See on soovitatav eriti eakatele, kel on kalduvus kõhukinnisusele.
Aktiivkomponentide toime
Jugloon on musta pähkli peamine ja väga väärtuslik toimeaine. 500-700 kg looduslikust toormaterjalist saadakse kõigest 100 gr juglooni! Normaliseerib soolestiku tööd, toimib kõhukinnisuse korral pehmetoimelise lahtistina. On effektiivne bakterite, seente ja ussnugiliste vastu. Juba Hipokrates kasutas seda helmintide väljutamiseks. Lõuna- ja Põhja-Ameerika rahvameditsiinis kasutatakse tänapäevalgi sedasama vahendit solkmete ja paelusside vastu.
Flavnoididest tulenevad antioksüdandid ja spasmolüütilised omadused samuti lõõgastavad siselihaseid.
Linoleenhape osaleb aktiivselt rasvarakkude lõhestamisel ja madala tihedusega kolesterooli vähendamisel, mis on üks ateroskleroosi ja maksa rasvdüstroofia põhjuseid. Linoleenhape on väga oluline inimese organismile, sest kuulub rakumembraanide , närvikiudude ja silma võrkkesta koostisesse. Seda ei sünteesita inimese organismis ja seda peab saama toidust.
Tanniinid (parkained) mõjuvad limaskestadele, vähedades ärritust ja suurendades kudede tihedust, on põletikuvastase toimega. Tanniinid moodustavad läbitungimatu kile, mis isoleerib limaskestad edasise kahjustamise ja infektsiooni sissetungi eest ning kiirendab seeläbi paranemist.
Musta pähkli lehe peamised toimed:
- soolenugilistevastane - erinevate invasioonide, nii ägedate kui krooniliste puhul
- antibakteriaalne
- kerge lahtisti
- põletikuvastane
- antioksüdantne
Sipelgapuu koor
Sipelgapuu - Pau D'Arco (Tabebuia heptohylla, T. Impetiginosa) - nimetus tuleb sellest, et kõik õõnsused tema okstes on asustatud sipelgatega. Selle taime tervendavaid omadusi teavad hästi Mehhiko ja Peruu põliselanikud, kes nimetavad seda "jumalikuks puuks". Selle koor on looduslik antibiootikum, mida kasutatakse rahvameditsiinis paljude nakkushaiguste korral. Naturaalne Sipelgapuu koor, mis on toodetud selle puu koore sisemisest kihist, on antibakteriaalse ja põletikuvastase toimega. Samuti on sellel immuunsust stimuleeriv efekt.
Aktiivkomponentide toime:
Lapahool on koore peamine toimeaine, tänu millele see avaldab antibakteriaalset mõju. Asub koore sisemises kihis, takistab gramposiivsete (nt. Stafülokokid ja streptokoki) ja gramnegatiivsete (Brucella) mikroorganismide paljunemist ja kasvu. Koore viirusevastane aktiivsus on tingitud lapahooli võimest pidurdada fermentide tootmist, milleta viiruste paljunemine pole võimalik.
Sipelgapuu koor on aktiivne gripi-, herpesviiruse, ägeda respiratoorse viirusinfektsiooni jt. vastu.
Seentevastased omadused on seotud koores leiduva ksülodiiniga, mis koos lapahooliga pärsib paljude seeneliikude, sealhulgas ka tupeseente (Candida, Trichophyton) kasvu. Isegi sipelgapuu puit on erinevate seente mõjutustele äärmiselt vastupidav - sipelgapuu tüvel ei kasva iialgi seened.
Sipelgapuu parasiidvastane toime väljendub selle võimes inhibeerida (takistada, pärssida) rakusiseste parasiitide paljunemist ja arengut. Hoiab ära patogeensete algloomade invasiooni, luues parasiitidele-mugandujatele ebasoodsa keskkonna, kuulub fütoteraapia parasiidivastaste programmidesse.
Sipelgapuu koor avaldab positiivset mõju järgnevatel juhtudel:
- respiratoorsed haigused (äge respiratoorne viirusinfektsioon, gripp, trahheiit, bronhiit)
- erineva lokalisatsioonidega põletikulised protsessid
- urogenitaalsüsteemi haiguste kompleksne ravi
- seenhaigused
- mädavillilised nahakahjustused