Tervise seitse tunnust. Vaata, kas sina oled terve!

Terve inimese olemuses pesitseb ikka soov end proovile panna, saada teada, kui palju suudab ta elus korda saata. Kui aga satutakse liiga hoogu, võib juhtuda, et ühel hetkel seistakse vastamisi enesega, tõrjumaks pealtungivat väsimust, halba enesetunnet.
Harilikult ei pöörata väsimusele, tahtetusele, mälu nõrgenemisele tähelepanu. Haigeks peetakse end siis, kui ilmnevad sümptomid nagu palavik, valu, pearinglus, iiveldus.
Konsulteerides arstiga oodatakse, et arst võtab need ravimitega kiiresti ära ning siis saab "tervena" edasi tegutseda. Meie inimene ei pööra tähelepanu sellistele märkidele nagu pea sügelemine, silmade tihe pilgutamine või sage urineerimine. Kuid just siis tuleks võtta aeg maha ja revideerida oma tegevust, mõtteviisi, vahekorda ümbritsevaga.
Kuidas hinnata ise oma tervislikku seisundit?
Kui lähete arsti juurde, satute ristküsitluse alla. Arst tunneb huvi, milline on teie elu- ja töölaad, kas suitsetate, pruugite alkoholi. Küsitluse mosaiigikildudest pannakse kokku pilt teist, abistamaks arsti diagnooosi panemisel ja ravi määramisel.
Kuid te võite esitada enesele küsimusi ise, ja palju varem. Ülevaade, mis te enesest saate, muudab teid tegusamaks, otsustusvõimelisemaks, sest pilt selgineb.
Goerge Ohsawa (USA) pakub ensejälgimiseks järgmist süsteemi. See hõlmab teie väsimust, isu, und, mälu, tuju, otustamiskiirust ja maailmavaadet. Nendele küsimustele vastates saate hea ülevaate oma füüsilisest ja hingelisest seisundist.
Selleks, et revideerida iseennast, et teada saada, millises olukorras te olete, leidke enesele vaikne, omaette koht, vabastage end kõigest, mis võiks teid segada (telefon välja, pigistavad kingad jalast ja riided seljast) ja võtke ristküsitlus ette.
Väsimus
Terve inimene on võimeline töötama väsimuseta pikki tunde. Kui olete töötades unine, uimane, tunnete tüdimust või kipute kergesti külmetama, näitab see, et teie keha on muutunud hellaks.
Kui te kipute aeg-ajalt ütlema, et "see on mulle liiga raske", "see on võimatu", "ma ei tule sellega toime" või "ma ei viitsi", on need märgid väsimusest.
Hea isu
Hea isu on hea tervis. See ei tähenda palju söömist, vaid seda, et olete igaks söögiajaks parajalt näljane ja tunnete rõõmu ka lihtsast toidust.
Kui aga teile ei maitse värske, kodus küpsetatud-keedetud toit, kui eelistate tööstuslikult töödeldud, rafineeritud (rämps)toitu ja jooke, siis on teie maitsetundlikkus rikutud, teil puudub terve inimese isu.
Sügav uni
Kui panete õhtul pea padjale ja uinute 4-5 minuti (hiljemalt poole tunni) jooksul, magate igas kohas, ilma õudusunenägudeta, vahepealse ärkamiseta, sagedase urineerimiseta ja ärgates olete rõõmus ja rahulik, siis on teie unega kõik korras.
Kui teil on aga tekkinud probleemid, mis vajavad lahendamist, ja teie mõte uitab rahutult ringi, näitab see, et teie hinges valitseb segadus. Kui te unes räägite, vähkrete, higistate öösel, on teie tervisega lood halvad.
Hea mälu
Terve inimene ei vaja tähtsate asjade ülestähendamiseks märkmikku. Kui elasite midagi üle, kuulsite midagi huvitavat, mida meeles pidada ja ei unusta seda ka aastate järel, näitab see, et teil on terve ja hea mälu.
Ilma hea mäluta inimene pole võimeline elu üle õigesti otsustama. Hoiduge mäluta inimestest eemale, neis pesitseb hoolimatus, tänamatus, ebaõnn.
Muide, halbu asju ei ole vaja meeles pidada, need kurnavad teid. Kuid hea tervisega inimesel on alati hea mälu.
Hea enesetunne ja tuju
Hea tervisega inimene kannab endas sisemist rõõmu igas olukorras. Hoiduge raevutsemast, ärge vihastage kergesti. Mida suuremad raskused teil ees seisavad, seda entusiastlikum on terve inimene neid ületama, seda õnnelikumana ta pärast end tunneb.
Kui teil pole head enesetunnet, ei saa te teha teisi õnnelikuks, teil pole ka sõpru, kellest olla vaimustatud.
Kui te ei suuda ega taha teha oma sõpradeks lähedasi inimesi, lapsi, elukaaslast, on see märgiks, et te ei ole terve. Kui te ei suuda säilitada rõõmsat meelt, head tuju peres, tööl, mõelge selle üle, mis teil viga on.
Otsuste täitmise kiirus
Terve inimene on võimeline õigesti ja kiiresti otsustama ja tegutsema. Kiire ja täpne otsus on vabaduse avaldus. Vaba, heas tervisevormis inimene tegutseb täpselt, ta on valmis igaks väljakutseks. Sellised inimesed toovad nagu iseenesest igapäevaellu kindlust ja korrastatust.
Ausus, õiglustunne
Tervise olulisim tingimus on sisemine õiglustunne, ausus. Kes seda ei mõista ja rajab elu valele, võib väliselt olla menukas, kuid tegelikult on ta nii enesele kui teistele piinaks. Valelik ja ahne inimene on suur õnnetus.
Õigluse all mõistetakse looduses (ka ühiskonnas) valitsevate seaduste ja korra tunnetamist. Inimene, kes sellest aru saab ja õpib järgima, on terve ja õnnelik.
Ennast jälgides omandatakse õige, kiire, intuitiivne ja spontaanne otsustusvõime. Kui arvestasite, et just niisugune te oletegi, nagu eespool tervet inimest maaliti, siis pole teil põhjust loobuda senisest eluviisist, teile maitsvast toidust, sundida end sooritama kõikvõimalikke protseduure.
Kui aga leidsite, et olete tõepoolest väsinud, teid saadab isutus, halb enesetunne, vihastate kergesti, olete muutunud rabistajaks, siis tasuks süüvida enesevaatlusse