Inimene on ainus "loom", kes kuumtöötleb oma toitu. Hävitades sellega mitte ainult suure hulga vitamiine ja kahjustades valke (üle 60 kraadi), vaid hävitades peaaegu kõik ensüümid. Ka valgevereliblede arv mitmekordistub kuumtöödeldud toidu saabudes. Seepärast – vähemalt alustagem toidukorda millegi elavaga.
Eneseseedumine (autolüüs) jääb kuumutades ära ning soolde ensüüme eritavat kõhunääret tabab „ülekoormus” ning haigestumine – eriti kui ka ensüüme juurdetootev soole mikrofloora pole korras.
Kuumtöötlemise ainus eelis näikse olevat teadupärast selles, et liitsüsivesikud lagunevad suhkrute suunas ja organism peab nende seedimiseks vähem energiat kulutama. Või teab veel keegi lisada miskit kuumtöötluse kaitseks, v a. vajadus külmal/niiskel ajal süüa sooje või soojendavaid toite! Samas hiinlased ainult vokivad – kuumutades kõrgel temperatuuril korraks väljast, nii et seest jääb tooreks. Muide – ka vett on soovitav juua soojana – nagu ajurveedas.
Samas kaotab toit palju oma maitsest ja vajab „maitsestamist”, toortoidu jäädes Viie Maitse kombinatsioonide aromaatsuses võrreldamatuks.
Loomulikult „ei sobi” toortoit paljudele ja üleminek sellele võiks kulgeda vähemalt läbi „12 astme” (nagu kirjutab Viktoria Boutenko). Kes, muide, oma „13. sammus toortoiduni” teatab, et sööb nüüd uuesti ka vähemalt 20% kuumtöödeldud taimetoitu.
Kui joote toormahla, siis selle oksüdeerumine algab kohe ning seega – mida rutem, seda parem! (Mõnedes pakendis säiluvates toormahlades on küll endis sees väga tugevad antioksüdandid.) Sama nt Koralliveega – kui tahate kauem säiliitada selle laengut, hoidke vett korgi all!
Muidugi võib kuumtöödeldud toitu süües seedehäirete korral püüda end välja aidata ka fermendiprepraatidega (Assimilaator, Digest Able, Papaia jt), kuid toortoidu osakaalu suurendamine annab kindlasti püsivama tulemuse. Pealegi annab kõik värske seedimisel kehavedelikele tugevalt leelisest reaktsiooni. Tuletagem meelde, et meie kehavedelike pH on keskmiselt 7,4-7,5 (v.a. maohape ja uriin) ning Robert P. Young soovitab oma „pH-imes” süüa vähemalt 70% leelisest jääki andvat toitu. Kõik kuumetöödeldu aga juba „hapustab” meid. Nagu stresski.
On mõned oaliigid, mida toorelt süüa ei tohi. Mürgised.
Toortoidu rikkaimaks vormiks on ilmselt idandid.
Ma ise toortoitlane pole. Söön kergelt (sõmeraks) keedetud riisi, kaunviljalisi, pajatoite (teravili + köögivili)